Sıkça Sorulan Sorular
Not: Crealitytr.com adresi üzerinde; 3D Yazıcı, 3D Printer gibi terimlerle aranan 3 Boyutlu Yazıcılar için her zaman 3B Yazıcı terimini kullanacağız. O yüzden sayfa içinde “arama” yaparken “3B Yazıcı” ile arama yapmanızı önemle rica ederiz.
1. İlk 3B Yazıcımı Nasıl Seçmeliyim?
3B yazıcıları araştırırken en çok sorulan sorulardan biri hangi 3B yazıcının satın alınacağıdır. 3B yazıcı seçimi yapılırken öncelikle kullanım amacının net bir şekilde belirlenmesi çok önemlidir. Çok fazla 3B yazıcı modeli ve çok fazla hammadde (filament) türü bulunmaktadır. Bu nedenle, öncelikle yapacağınız işi tam olarak belirlemeli, daha sonra hangi yazıcının belirlediğiniz işe uygun olduğuna karar vermeniz gerekmektedir. Genelde en pahalı 3B yazıcı işinizi en iyi şekilde çözecektir yanılgısı yaygındır. Mimari bir model mi yapacaksınız, ona göre bir 3B yazıcı seçmelisiniz. Mühendislikte hassas prototipler mi üreteceksiniz, ona göre bir 3B yazıcı tercih etmelisiniz. Ya da eğitim sektöründe mi kullanacaksınız, ona göre bir yazıcı seçmelisiniz.
2. 3B Yazıcımı Nerden Almalıyım?
3B yazıcı seçimi kadar yazıcıyı nereden temin edeceğiniz de bir o kadar önemlidir. Bu konun bu kadar önemli olmasının birkaç sebebi vardır;
- 3B teknolojisinin henüz tam anlamıyla yaygınlaşmamış olması
- Satış sonrasında alacağınız destek imkânı
- Yedek parça ve hammadde tedariği
- Garanti hizmet ve şartları
Bu dört ana sebep doğrultusunda markanın yetkili distribütörlüğü kapsamındaki satıcılardan 3B yazıcınızı almak sizin için daha iyi olacaktır.
3. 3B Yazıcımın Garantisi Kaç Yıldır?
E-Data Teknoloji A.Ş. kapsamında satışı gerçekleştirilen tüm 3B yazıcılar 2 yıl garanti kapsamında yer almaktadır.
4. Teknik Servis Hizmeti Nasıl Alırım?
“Teknik Servis” sekmesinden kaydınızı oluşturdunuz takdirde konusu da uzaman arkadaşlarımız sizlere en kısa sürede dönüş sağlarlar. Yapılan kısa inceleme sonrasında, yaşanan problemler garanti kapsamındaysa ücretsiz, garanti kapsamında değilse yapılacak teknik servis hizmetinin fiyatlandırmasını yapıp sizlere geri dönüş sağlarlar.
5. Yedek Parça ve Yükseltme Kitlerine Nereden Ulaşabilirim?
“Çözüm Ortakları” sekmesinden yetkili satıcılarımıza ulaşabilir.
Yedek parça ve yükseltme kitlerinin teminini buralardan sağlayabilirsiniz.
6. Filamentin baskı tablasına yapışmama sorunu neden kaynaklanır?
Filamentin ısıtıcı tablaya yapışması 4 faktöre bağlıdır:
a. Baskı tablasının uygunluğu
Filament bir baskı tablasına ekstrüde edildiğinde, baskı sırasında yapı yüzeyine uymaya çalışır.
İdeal olarak plastik, tabla ile plastik arasında yüksek bir yüzey alanı olan bir yapı yüzeyine yapışacaktır. Baskının baskı tablasına yapışma yeteneği genellikle oldukça büyüktür.
Bu nedenle temas, yüzey alanını arttırmak için baskıların tabanına genellikle kenar eklenir.
Bu, yapışmayı önemli ölçüde iyileştirir.
NOT: Baskı tablasının sıcaklığı filament’in cinsine göre ayarlanmalıdır. Aksi takdirde baskı sırasında bozulmalar meydana gelebilir.
b. Filamentin sağlığı
Filamentler kimyasal yapıları gereği zamanla bozunmaya uğrayabilen malzemelerdir. Bu bozunma sürecini hızlandıran yegane sebep malzemenin hava ile olan temasıdır. Bu sebepten dolayı kullanım için açılan bir filament hızlı bir şekilde tüketilmelidir. Filament kullanım işlemi bittikten sonra malzemeyi yine olabildiğince hava ile temasını keserek muhafaza etmek gerekir. Bu işlemler gerçekleştirildikten sonra filament uzun süre kullanım olanağı sağlar.
c. İlk katman hızı
Baskı tablası üzerine ilk katman serilirken, bir sonraki katmana başlamadan önce plastiğin yüzeye düzgün bir şekilde yapıştığına emin olmalısınız. İlk katmanı çok hızlı yazdırırsanız plastiğin yapı platformuna bağlanması için zaman kalmayabilir. Dilimleme programlarında bu hız ayarlarını kolaylıkla yapabilirsiniz. Yazıcının ilk katmanda çok hızlı hareket ettiğini düşünüyorsanız, bu ayarı daha da düşürebilirsiniz.
Creality markalı filamentler için tavsiye ettiğimiz ilk katman yazdırma hızı 10-15mm/s’dir. Bu ayarı Creality Slicer uygulamasını kullanarak aşağıdaki şekilde yapabilirsiniz. (Görsel)
d. Ortam sıcaklığının ani değişimi
Baskı sırasında ortam sıcaklığında olan ani değişimler baskı sırasında problemlere sebebiyet verebilir.
Bunun temel sebebi; filamentler kimyasal yapılarından ötürü stabil sıcaklıklarda çok daha fazla verimli çalışan malzemelerdir. O yüzden baskı sırasında ortam sıcaklığının stabil olması baskı kalitesinin daha iyi olmasını sağlayacaktır.
7. İlk katmanın bozuk olmasını nasıl önleyebilirim?
İlk katmandan kaynaklı sorunlar genelde 3B yazıcı yatağının düzgün bir şekilde kalibre edilmemesinden kaynaklanır. Eğer nozzle yataktan çok uzaksa, ilk katman genellikle istenmeyen şekillerde olur ve tablaya yapışmaz. Eğer nozzle tablaya çok yakınsa, bu seferde ilk katman yapışmayacaktır.
8. Tabla Kalibrasyonu Nasıl Yapılır?
Çoğu yazıcı, tablayı kontrol eden birkaç vida veya düğme içeren bir mekanizma içerir. Yazıcının ayarlanabilir bir tablası varsa ve ilk katmanı tablaya yapıştırmakta sorun yaşıyorsanız, kontrol edeceğiniz ilk şey, tablanın düz olmasıdır. Mükemmel bir baskı elde edebilmek için düz bir baskı tablası gerekir.
Creality marka cihazlarda tabla altında bulunan 4 adet teker ile saat yönü ve saat yönünün tersi hareketler ile nozzle ve tabla arasında bir blok not kâğıdı ile kalibrasyonu sağlamak mümkündür.
Kalibrasyon ile ilgili daha detaylı bilgi almak için: video; ( ilgili link)
9. Katman atlama sorunu nedir?
3B yazıcı, baskı sırasında bazı katmanlarda gereken filament ihtiyacını karşılayamaz. Filamentin az gelmesinden kaynaklı bu soruna “under-extrusion” denir. Bu sorun; filament yapısından (örneğin çap değişimi), filament makara sarımından veya nozzle’ın tıkalı olmasından kaynaklanabilir.
Bir başka neden de yatağın hareket sistemindeki sürtünmenin, baskı kafasının hareketini geçici olarak engellemiş olması olabilir. Bu durumda da dikey yatak millerinin birbirine göre doğru hizalanmamasından kaynaklanır. Yatağın hareketini sağlayan Z ekseni millerden birindeki eğrilik, kirlilik veya aşırı yağlı olması da bu soruna neden olabilir. (Eğer problemin Z eksen millerinden kaynaklandığını düşünüyorsanız en yakın yetkili servisimize başvurabilirsiniz.)
10. Katman hizalama sorunu için ne yapmalıyım?
3B yazıcının somun, cıvata ve kayış gibi parçaları zamanla gevşer ve bunların sıkılaştırılması gerekir.
Katmanların düzgün hizalanmamasının etkisiyle üst katmanlarda daha belirgin etkiler görülür.
Parçalar düzenli olarak kontrol edilmezse, bu sorun neticesinde katmanlar kayar.
11. Katmanların ince ve zayıf (cips baskı) görünmesinin sebebi nedir?
Düşük ekstrüzyon ya da bir diğer adı ile (“Under-Extrusion”), 3B yazıcıya baskı için yeterli malzeme sağlamamasıdır. Bu sorunda ince katmanlar, istenmeyen boşluklar ve hatta tamamen eksik katmanlar oluşur.
Bunun birkaç olası nedeni vardır.
- İlk olarak, kullanılan filamentin çapı, dilimleme yazılımında ayarlanan çap ile uyuşmuyor olabilir.
- İkincisi, dilimleme yazılımındaki hatalı ayarlar nedeniyle filament kutusundan çekilmiş malzeme miktarı çok düşük olabilir.
- Üçüncü ihtimal ise nozzle’ın tıkanması sonucu filamentin ekstrüder içinde akışının zorlanması olabilir.
12. Katmanda dalgalanma sorunu yaşamamak için ne yapmalıyım?
3B baskılardaki dalgalanma sorunu genellikle baskı sırasında oluşan titreşimle ve baskı hızıyla ilgilidir.
3B yazıcı kasalarının ağır olması, yazıcı içerisindeki titreşimleri en aza indirmeye yardımcı olur. Ancak, titreşimi tamamen ortadan kaldırmaz. Bir sonraki yazdırma işleminde 3B yazıcıyı izleyin ve yazıcının kasasının titreşime dayanıklı bir şekilde sağlam olup olmadığını kontrol edin.
13. İç dolgu (infill) sorunu için neden kaynaklanır?
Basılan parçanın iç kısmının istenilen oranda dolmaması veya hatalı olması durumudur.
İnfill’in yanlış yazdırılmasının birkaç nedeni vardır. En yaygın olanı dilimleme yazılımında yapılan yanlış ayarlardır.
Ayrıca hafif tıkalı bir nozzle’dan da kaynaklanabilir.
14. Baskılarda saçaklanma sorunu yaşıyorum, ne yapmalıyım?
Ekstrüder açık bir alanda, yani modelin olmadığı bir boşlukta, hareket ettiğinde nozzle’dan akan filamentler bu saçakları meydana getirir.
Dilimleme yazılımı üzerinden geri çekme (retraction) ayarını değiştirerek bu problem çözülebilir.
15. Sorum/Sorunum Listede Yer Almıyor…
“Forum” sekmesinde yeni bir başlık oluşturarak sorularının cevabını alabilirsin.